Temat na upały. Dlaczego się pocimy, a organizm dąży do utrzymania temperatury ciała 36,6 Celsjusza?

Jedną ze znanych właściwości wody jest jej wysoka pojemność cieplna, charakteryzującą się zdolnością pobierania dużej ilości ciepła przy stosunkowo małych zmianach temperatury. Nie w każdym zakresie temperatur pojemność ta jest taka sama. Minimalna pojemność cieplna wody występuje w temperaturze 36,79 stopni Celsjusza.

 

Jest to stała temperatura naszego ciała. Organizm ludzki, chcąc pracować najbardziej ekonomicznie, wybrał właśnie tę temperaturę, w której zużywa najmniej energii cieplnej.
Inną właściwością wody jest wysokie ciepło parowania, wynoszące aż 574 Kcal/kg. Woda, przechodząc ze stanu ciekłego w gazowy, pochłania znaczne ilości ciepła. Ta właściwość ułatwia organizmowi pozbywanie się nadmiaru ciepła przez odparowanie małych ilości wody (potu) z powierzchni ciała.
Po meczu piłki nożnej zawodnik wskutek pocenia może utracić około dwóch kilogramów. Prosty rachunek uwidacznia, że po meczu organizm stracił tylko z powodu parowania 2×574 Kcal, czyli 1148 Kcal.

Prosimy zapoznać się z doświadczeniem SPARlab PASCO “Dlaczego się pocimy?”

Udostępnij: