Jedną ze znanych właściwości wody jest jej wysoka pojemność cieplna, charakteryzującą się zdolnością pobierania dużej ilości ciepła przy stosunkowo małych zmianach temperatury. Nie w każdym zakresie temperatur pojemność ta jest taka sama. Minimalna pojemność cieplna wody występuje w temperaturze 36,79 stopni Celsjusza.
Jest to stała temperatura naszego ciała. Organizm ludzki, chcąc pracować najbardziej ekonomicznie, wybrał właśnie tę temperaturę, w której zużywa najmniej energii cieplnej.
Inną właściwością wody jest wysokie ciepło parowania, wynoszące aż 574 Kcal/kg. Woda, przechodząc ze stanu ciekłego w gazowy, pochłania znaczne ilości ciepła. Ta właściwość ułatwia organizmowi pozbywanie się nadmiaru ciepła przez odparowanie małych ilości wody (potu) z powierzchni ciała.
Po meczu piłki nożnej zawodnik wskutek pocenia może utracić około dwóch kilogramów. Prosty rachunek uwidacznia, że po meczu organizm stracił tylko z powodu parowania 2×574 Kcal, czyli 1148 Kcal.
Prosimy zapoznać się z doświadczeniem PASCO “Dlaczego się pocimy, gdy jest nam gorąco?”